2015/01 117
Szöveg: Réz Lola
Fotó: Bujnovszky Tamás
 

A Prezi.com irodája a Merkúr Palotában

Az itthon megszokott irodáktól gyökeresen eltérő képet mutat a Prezi budapesti fejlesztőközpontja. Az egységes cég-imidzs helyett az mutatja, hogy itt teret kapnak a személyiségek. Kommunikációs felületként szolgáló falak, műfű és látszó szerelvények egy műemléki labirintusban. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A Merkúr Palota épületébe lépve már az is szokatlan, hogy a belépéskor nem méretes recepciós pult, hanem multifunkcionális közösségi tér fogad. A tényleges recepció láthatatlan a széles, párnákkal zsúfolt lépcső mögött, ahol nem csak közlekedni, de üldögélni is lehet. Vagy hallgatni a bejárat melletti zeneszerszámokon előadott esetleges koncerteket. Már innen is jól látszik, a Prezinél komolyan gondolják a startupos, szabad gondolkodást támogató munkakultúrát. A bejárat fölött helyezkedik el az ócskapiaci székekkel berendezet, nassoló- és tárgyalóhelyet kínáló bisztró, mögötte pedig a 180 fő befogadására képes, amfiteátrum jellegű előadóterem, amit rendszeresen meg is töltenek inspiratív előadásokkal. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A munkaterekhez vezető „sárga folyosó” markáns színével, a falra rajzolt, a cég történetét bemutató idővonallal és a szabadon futó csövekkel és vezetékekkel a koncepció esszenciáját mutatja. Maga az épület szinte labirintus bonyolultságú, a tájékozódást a hangsúlyos designelemek teszik könnyebbé. A kék Kisherceg, a pasztell árnyalatú, Fox-szárny, a szaunára hasonlító, vagy épp aranyló falú tárgyalók könnyen megjegyezhetőek. A látványos elemekkel együtt is a koncepció alapvetően puritán. Kizárólag funkcionális elemekből építkeztek, a költségvetésben a drága burkolatok helyett inkább a jó minőségű munkaszékek beszerzésekor nyomták vastagabban a tollat. Ennek köszönhető az egyébként is testhez álló ipari stílusra jellemző látható szerelvényezés, a borítás nélküli szerkezetek, mind szép ellenpontjai a lenyűgöző műemlék épületnek. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A Prezi HQ leglátványosabb része kétségtelenül a báltermi méretekkel, eleganciával és akusztikával rendelkező fejlesztői terem. A hatalmas nyitott teret a nyitott, színes kavalkádot alkotó polcok és növényrengeteg mellett két „torony” uralja. Ezek aljában tárgyalók, emeletén pedig műfüves-babzsákos pihenőhelyek várják a dolgozókat. A többi szinten nagy irodaterek, teakonyhák és a korábbi közlekedők feldarabolásával kialakított kisebb-nagyobb tárgyalók váltakoznak. Mindenhol alapvető elvárás volt a berendezés variálhatósága, ezért az asztalok, térelválasztók mindegyike akár az éppen aktuális munkabeosztásnak megfelelően átrendezhető. Minden interaktív, kommunikatív és dinamikus. A sok helyen fehér csempével, magas fényű bútorlappal vagy üveggel borított fal lehet üzenőfelület vagy egy kreatív kolléga rajztáblája.

A nyitott irodaterek a személyes tárgyakat és az éppen zajló munkafolyamatokat láttató be-rendezéssel a „folyamatban levés” érzetét keltik, érzékeltetve, hogy a dolgozók maguk alakíthatják a tereket. Az állandó változtatás az építészeti koncepció kialakításakor tervezett volt, a startupok jellemző működési módjához illeszkedően az egyes kivitelezési ütemek tesztelése után, a tapasztalatok felhasználásával állt össze a következő ütem javított verziója.

Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos 

Projektvezető építészek: Antal Gabriella, Molnár Tímea, Turai Balázs 

Építészek: Bakó Zsófia, Bubla Ágnes, Debreczeni Péter, Gulyás Kata, Hompók Zsófia, Kis Balázs, Kis Ferenc, Macsuga Eszter, Pap Szabina, Péteri Olga, Szodorai Tímea, Zvolenszki Blanka

Átadás: 2012-2015, több ütemben

Bruttó összterület: kb. 4500 m2

Szöveg: Réz Lola
Fotó: Bujnovszky Tamás

MAGAZIN

MUTASS TÖBBET

építészet

design

tér

trend

SZERKESZTŐI AJÁNLAT

2016 január 19.

Ikrek hegye - Családi házak Budapest szélén

Az ikerség inkább erős kapcsolatot feltételez, mintsem egyformaságot, ha létezik egyáltalán az építészetben vagy az életben egyformaság. 

Telepi srác - Családi ház Kelenvölgyben

Szokott sétám közben szemet szúrt egy különös, érdekes épület: a környék szorosan egymás mellé épült családi házaitól merőben eltért.

2015 december 02.