A Pura Vida Dine étterem Tapolcán valódi mediterrán hely - a giccshatáron innen. 

Éppen útba esik, ha a Tapolcai-tavas-barlangtól a Malom-tóhoz tartunk. A családi vállalkozásban működő, 2014 decemberében nyílt étterem tulajdonosai Spanyolországban töltött éveik és olaszországi utazásaik idején sajátították el a mediterrán fogások elkészítését.

Fotó © Tyukodi László

Az enteriőröket saját ötleteik alapján alakították ki, az inspirációt az Amalfi-part és Toszkána kis vendéglői, valamint a korábban szálláshelyként működő falusi házuk, a Dolce Vita Villa stílusa adta. Mediterrán hangulat, gyertyák és tükrök, rusztikus hatású kőburkolat – vidéki romantika pazar dekorációval, átgondolt és tökéletesen összehangolt részletekkel. Mégsem csordul túl a nosztalgia.

Fotó © Tyukodi László

Az étteremnek otthont adó egykori püspöki kasznárház a 18. században épült, a pincék labirintusát rejtő város múltjáról a szegmensívek és a szabadon hagyott, eredeti kőfal tanúskodnak. Nem kizárt, hogy ez a fal részben a középkorban elbontott tapolcai vár kőanyagából épült. A falfelületet uraló kék pinceajtót a Liliomkert („tóti”) piac régiségei között találták. Nem titkos folyosóra vezet, az eredeti elképzelés szerint egy LCD TV-t rejtett volna. 

Fotó © Tyukodi László

Az étterem részére készíttetett asztalokat a tulajdonosok saját kezűleg festették és antikolták. Ívek, pasztell árnyalatok, a giccshatáron innen maradó glamour, ahol még egy erős olasz kávé elfogyasztása is hétköznapi ünnep. 

Fotó © Tyukodi László

A konyhafőnöknő, Erika mindent a vendégek előtt készít a látványkonyhában. Semmi sem marad rejtve – a vendégtérbe integrált konyha őszinte gesztus, ráadásul így nem kellett leválasztani még egy helyiséget. A pult rusztikus vakolatot kapott, és itt is visszaköszönnek a bejárati és a „pinceajtó” előtti lépcsőbe épített bontott kerítésvasak. Még jó, hogy csak pár lépés innen a Malom-tó, a város másik mediterrán szigete.​Szöveg: Chilembu Krisztina
Építész: Árkosi Erika és Árkosi Attila
Fotó: Tyukodi László

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/3-as lapszámában. Kapcsolódó

Kiterjesztett open-office

Kiterjesztett open-office

Színek, ízek, illatok a remízben.

Design határok nélkül

Design határok nélkül

Interjú a londoni Design Múzeum igazgatóival.

138

138 - 2017/6

Kisház Nagykovácsiban, lakás a kőszegi vár középkori falai között, irodaház Budakalászon, császárfürdői kéjhely és sportuszoda

137

137 - 2017/5

Victoria & Albert Múzeum, D-Resort Hotel Šibenik, Nyaraló a Balaton déli partján, Hidegkúti Nándor Stadion 

136

136 - 2017/4

Collegium Hungaricum Berlin, Családi ház Dél-Alföldön, Őrfi József háza Piliscsabán, Lézerközpont Szegeden, SAP irodaház

Design thinking

Design thinking

Van-e ma a hazai designereknek megfelelő szakmai képviselete? És ha igen, vannak egyáltalán anyagi forrásai a szakmai képviseletnek, és hol vannak a mecénások? 

Hirdetés