Kiosztották a díjakat Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenyén.
A Klasszis Média Csoporton belül működő Turizmus Online szakmai portál idén is meghirdette a hazai teljes Horeca-ágazatot felölelő, a hazai szállodásokat, kisebb és nagyobb vendéglátóhelyeket, külső- és belsőépítészeti tervezőket megszólító Klasszis TopDesign 2024 szakmai designversenyt – rangos nemzetközi zsűri részvételével.
Szakmai panelbeszélgetéssel indult a Marcel Wanders holland sztárdesigner által tervezett, néhány hónapja átadott Kimpton BEM Budapest Hotelben 2024. december 2-án a díjátadó programja, amelynek során neves iparági szakértők mondták el véleményüket az aktuális designtrendekről. A fenntarthatóság aktuális feladatairól és arról a jövőképről is beszéltek, ami a Horeca-iparágra vár itthon és külföldön. Ezt követően Katona Csaba történész a turizmus és a történelmi épületek kapcsolatát mutatta be a több mint 120 főt számláló közönségnek, akik mind főként azért érkeztek, ami a rendezvény következő programpontja volt: a Klasszis TopDesign 2024 díjak átadására került sor.
„Ezen a versenyen évről évre a hazai szállodai és gasztronómiai dizájn fejlődő legjobbjait ünnepeljük. Az elmúlt 10-15 évben a szektorban alapvető változások történtek: már nem csupán árversenyről beszélhetünk, hanem az építészeti és dizájnmegoldások terén is kiélezett verseny alakult ki. Célunk, hogy ráirányítsuk a figyelmet azokra a szakemberekre és alkotókra, akik az elmúlt években kiemelkedően sokat tettek a minőségi turizmus fejlesztéséért Magyarországon” – hangsúlyozta köszöntőjében Ács Zsuzsanna, a versenyt Klasszis Média Csoport ügyvezetője.
A zsűri megítélése szerint az idei versenyen sok esetben nem volt nehéz kiválasztani a győztest, azonban bizonyos esetekben csak nüanszok döntöttek az egyes pályázatok között arról, hogy ki kaphatja meg a kategória oklevelét. A zsűri a meghirdetett kategóriák mellett két különdíjat is kiosztott. Az exkluzív, rendkívül inspiráló környezetben tartott díjátadó alkalmával nem csak a hazai és nemzetközi zsűri tagjai adták át a győzteseknek járó elismeréseket, hanem olyan szakértőket is meghívtak a szervezők, akik szakáguk ismert és elismert szakemberei, az ágazat véleményvezérei. A versenysorozat szponzorai is lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen találkozzanak a győztesekkel, hiszen ők is szerepeltek a díjátadók között. Idén 14 hotel, 7 gasztro, 2 közönség- és 2 különdíj került jogos tulajdonosához.
A Klasszis TopDesign 2024 verseny győztesei
Gasztro kategóriák
- Az év Klasszis cool-tour vidéki és városi helyszíne: mesterbike & coffee (Budapest)
- Az év legjobb vendégélményt kínáló gasztrohelye: Gundel Étterem Kávéház (Budapest)
- Az év étterme – zárt vendégtér: Zazie Bistro & Bar Budapest (Budapest)
- Az év étterme – nyitott vendégtér, kerthelyiség: Robinson Restaurant Budapest (Budapest)
- Az év bárja/pub-ja, kávézója, cukrászdája: Dobay Cukrászda BudaPart (Budapest)
- Az év borászata/pincészete: Sauska Tokaj Borászat (Rátka)
- Az év éttermi arculata: Aria Hotel - Music Garden (Budapest)
Hotel - Spa – Wellness kategóriák
- Az év „storytelling” hotele: Dorothea Hotel Budapest Autograph Collection (Budapest)
- Az év legjobb vendégélményt kínáló szálláshelye: Mimosa Vendégház
- Az év fővárosi 5 csillagos szálláshelye: Dorothea Hotel Budapest Autograph Collection (Budapest)
- Az év fővárosi 3 – 4 csillagos szálláshelye: TRIBE Budapest Stadium (Budapest)
- Az év vidéki 5 csillagos szálláshelye: Melea The Health Concept (Sárvár)
- Az év vidéki 3 – 4 csillagos szálláshelye: Kenese Bay Garden Resort & Conference (Balatonkenese)
- Az év spa & wellness részlege: Kenese Bay Garden Resort & Conference (Balatonkenese)
- Az év vendégszobája, lakosztálya: Donautica Hotel & Restaurant (Fadd)
- Az év hotel lobbija: Melea The Health Concept (Sárvár)
- Az év szállodai kertje/terasza: Károlyi Kastély Hotel & Restaurant (Fehérvárcsurgó)
- Az év hotel tervezője: Kroki Stúdió
- Az év fenntartható szálláshelye: StagLand Cabins (Hosszúhetény)
- Az év történelmi épülete (szállodája): Bordűr Wellness Hotel & Szőnyegmúzeum (Békésszentandrás)
- Az év céges rendezvény helyszíne: Prónay-kastély (Alsópetény)
A zsűri különdíja
- Az évcsaládi vállalkozású szálláshelye: Villa Chez les Ami (Balatonszepezd)
- Az év családbarát szálláshelye: Danubius Hotels
Közönségdíjak
- Az Gasztro helye közönségdíj: Hilton Garden Inn City Center (Debrecen)
- Az évHotel - Spa - Wellness szálláshelye közönségdíj: Kristály Imperial Hotel (Tata)
A nemzetközi zsűri tagjai:
- Ács Erzsébet (Elnök, Lakberendezők Országos Szövetsége LOSZ)
- Bakody Katalin (Kelet-európai igazgató, Jab Anstoetz KG.)
- Fejes Gergő (belsőépítész, a Plusdesign Studio alapítója Plusdesign Studio Kft.)
- Flesch Tamás (elnök, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége)
- Ariana Grüll (Építész, belsőépítész, Arkan Zeytinoglu Architects, Wien / Ausztria)
- Jakab Zsófia (Vezérigazgató, Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt.)
- Kéry Balázs (Belsőépítész, a Kroki Stúdió alapító- társtulajdonosa, Kroki Stúdió)
- Pesti István (Executive Chef, gasztronómiai tanácsadó, Platán Gourmet étterem, LUA Resort Balatonfüred)
- Pozsár Péter (Építész, HelloWood alapító)
- Lisa Sigl (Szállodaigazgató, Hotel Schwarzer Bär ****, Linz, Ausztria)
- Somlyai Zoltán (Vezérigazgató, BDPST Koncept)
- dr. Szalók Csilla (közgazdász, Intézeti tanszékvezető, Budapesti Gazdasági Egyetem)
- Rodrigo Tellez Acosta (Senior Interior designer, Lissoni Associati / Italy)
- Vágó Ágnes (Turizmus Online főszerkesztő, Klasszis Média)
Junior Klasszis TopDesign Formaruha Pályázat: letették névjegyüket a következő generáció tervezői
Az idei évben debütált a szakiskolásokat és egyetemistákat megszólító Junior Klasszis TopDesign Formaruha Pályázat tervezői verseny gasztronómia és szállodaipar kategóriában. „Az eredmények bennünket is megleptek” – emelte ki Ács Zsuzsanna, a Klasszis Média Lapcsoport ügyvezetője köszöntő beszédében. „Olyan kreativitás áradt a munkákból, amelyre hosszú távon építeni kell és építeni lehet.”
A zsűri elnöke, Jakab Zsófia, a Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója mellett a formaruha-pályázat zsűrijének munkájában szintén részt vevő Fabriczki Petra, a Danubius Hotels kommunikációs igazgatója, valamint Dobay Eszter, a Dobay cukrászdák tulajdonosa adták át a díjakat. Két kategóriában hirdettek győzteseket: 5 csillagos szálloda kategóriában Véh Lili pályázata győzött, az Étterem kategória győztese pedig a Kovács Gréta és Nagy Laura párosa lett.
Az Inspiráló Iskola különdíjat a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium nyerte el.
Nem csak a díjat átvevő fiatal tehetségeknek tapsolhatott a tágas termet teljesen megtöltő közönség, hanem a rendezvényterem előterében a legjobb pályázatokat elegáns enteriőrben be is mutatták a díjátadóra érkezett szakmai vendégeknek.
Forrás: Sajtóinformácó
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.