Zero-waste étterem Észtországban.
Nincs abban semmi meglepő, ha egy étteremben az asztalé a főszerep. Na, de ha ez az asztal földből van, arra már felkapja a fejét a fine dining legelszántabb híve is. Az észt Kuidas tervezőiroda hét nap alatt hozta létre a pop-up éttermet, nulla költségből, nulla káros környezeti hatással, kizárólag természetesen lebomló anyagokból.
Kuidas észt nyelven azt jeleni: hogyan? A slow-tech szemléletű tervezőiroda azt kutatja, hogyan bánik az ember az anyagokkal és a környezettel. A Restaurant Null című tévés show-ba kaptak meghívást, ahol az volt a feladat, hogy újrahasznosítható anyagokból, zéró költségvetéssel hozzanak létre egy éttermet, amely a lehető legkevésbé terheli meg a természetes környezetét. Az eredmény egy tizenkét személyes asztal egy hajdani hentesbolt elhagyott terében, Észtország déli részén, Viljandi óvárosában. A rusztikus romhangulat trendteremtő lehet az éttermi kultúrában éppúgy, mint a design terén.
![]() ![]() |
A felhívás újrahasznosítható anyagokból megépülő berendezésre szólt, de a tervezés során az iroda rájött, hogy ezen anyagok újrafeldolgozása is rengeteg hulladékkal jár, és a költségvetést is túllépték volna. Ezért forradalmi ötlettel álltak elő: az étterem közepére döngölt földből építették meg az étkezésre szolgáló bútordarabot.
![]() ![]() |
Az asztal tradicionális technikával készült. Az agyagot helyben termelték ki és napon szárították, mielőtt átszűrték egy öreg rugós matracból készült kereten. Az anyagot vödrönként öntötték a pult-magas bútordarabhoz készült formába. Döngölés és tömörítés után a végeredmény egy 15 tonnás asztal, amely a sárgától a litván vörös agyagig sokféle színben pompázik. A falakat körben fehérre festették, hogy az időközben rákerült graffitit eltüntessék. Ebben a környezetben a homokkal kiegyenlített felületű asztal melegséget sugároz.
![]() ![]() |
A fedlapba mélyedéseket vágtak, ahová pont beleillenek az edények, melyekből a vendégeknek az ételt tálalják, Minden vendég számára ugyanaz a készlet áll rendelkezésre egy méteres helyen. A négyzet alakú tálat helyben talált padlódeszkákból készítették, a levesestányért 3 literes üvegekből. Az evőeszköz számára egy keskeny téglalap alakú mélyedés szolgál. Az egyszerű kialakítás az étkezés élményét kulturális élménnyé emeli, a vendégek figyelmét nem vonják el a külsőségek, csak az ételre és egymásra koncentrálhatnak.
![]() ![]() |
Az étterem működése minimális hulladékkal jár, az evőeszközön és a szalvétán kívül gyakorlatilag a négyfogásos menü elfogyasztása semmivel sem terheli a környezetet. A földből készült asztal lassan elenyészik majd, ha már nem használják, hacsak anyagát másra nem hasznosítják. A föld, amiből építették, eggyé válik, együtt öregszik a romos téglaépülettel, a félig nyitott faablakok bája hozzájárul a hely hangulatához. A Kuidas Restaurant Null étterme igazolja a lassan divatjamúlt axiómát: a kevesebb több.
![]() ![]() |
Forrás: yellowtrace
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.