Hirdetés

Volt már erre példa az Egyesült Királyságban.

Kitört a nyár, visszatért az élet az éttermek és kávézók teraszaira, ellenben nem igaz ez egyértelműen a vendéglátóhelyek belső tereire. A társadalmi távolságtartás miatt szerte a világon számos étteremnek eleve csökkentenie kellett a beltéri kapacitását az újranyitás után. Ben Masterton-Smith brit építész-designer úgy véli, hogy a vendéglők hosszú távú túlélésének záloga az lehet, ha elfoglalják a most még autóktól hemzsegő utakat.

Ennek keretében a Tranzit Studio alapítója, Masterton-Smith létrehozta a Social Soho projektet, melynek lényege, hogy a mindig nyüzsgő Soho negyed egyes részeit ideiglenesen átadják a gyalogosoknak és az éttermeknek. 

Az építész abból indult ki, hogy a forgalmas utak lezárásával a környéken lévő éttermek és bárok birtokukba vehetik a területet, így a vendégek egymástól biztonságos távolságban ehetnek és ihatnak.

Ráadásul, ha a vendéglátóipari egységek még több helyet kapnak a közterekből, láthatóbbá válnak, így pedig jobban el tudják adni magukat a vendégeknek is, amelyre a járvány miatti bevételkiesés miatt nagy szükségük lenne. 
Fotó: Ben Masterton-Smith

Masterton-Smith nem véletlenül a vendéglátóipar talpra állításában próbál segíteni, sok étterem belső tereinek kialakításában vett részt korábbi projektjei során. A Social Soho tervezése közben folyamatosan egyeztetett a helyi szolgáltatókkal, szeretett volna egy olyan egyszerű ötlettel előállni, amelyet az anyagilag megtépázott vendéglátósok is tudnak támogatni, nagyszabású kampányra nyilvánvalóan nem volt pénzük. A Social Soho július negyedikén indulna, a kormány ekkortól engedélyezi az éttermek újranyitását. 

Tervében azt javasolja, hogy a Soho épületei előtt az utat adják át a gyalogosforgalomnak és az éttermeknek.

Az így felszabaduló helyre asztalokkal és székekkel kiköltözhetnének a vendéglátósok, az egyes asztalokat zöld növényekkel, színes napernyőkkel lehetne elválasztani egymástól a távolságtartás jegyében.

Van megoldása az úttest hasznosítására is. Az első világháború utáni brit utcabulik egyik jellegzetessége volt, hogy az utca közepén elhelyeztek hosszú asztalokat, ezeknél szolgálták ki a vendégeket. Masterton-Smith ezt az elrendezést hozná vissza már csak a szimbolikus jelentése miatt is, hiszen egy nehéz és érzelmileg terhelt időben egyszer ez már bevált, és az idei év sem éppen egyszerű. 
Fotó: Ben Masterton-Smith
Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a helyi döntéshozók engedélyezni fogják ezt a koncepciót, Masterton-Smith szerint pedig sok étteremnek ez lenne az utolsó esélye. A designer rámutatott arra, hogy ez a megoldás nemcsak a biztonságos étkezést garantálná, de egyben jó hatással lehetne az éttermek brandjére is. Identitásuk szempontjából például  egy saját arcmaszk lehetne egyfajta "egyenruha", az étterem arca, a szabadtéri étkezés effajta modelljét pedig a pandémia után is fenn lehetne tartani.

Van már működő példa az éttermek előtti tér hasznosítására: egy amszterdami művészeti központ olyan alternatívával állt elő, amelyben a vendégek saját üvegházukban üldögélnek az Amstel partján.

Forrás: dezeen




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fine dining akvárium

Fine dining akvárium

Vendégeit várja Európa első víz alatti étterme.

Látogatóban Clarisse-nál
  • 2022-06-15 11:00
  • Deco

Látogatóban Clarisse-nál

A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos hotel bisztróétterme.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Fine dining akvárium

Fine dining akvárium

Vendégeit várja Európa első víz alatti étterme.

Látogatóban Clarisse-nál
  • 2022-06-15 11:00
  • Deco

Látogatóban Clarisse-nál

A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos hotel bisztróétterme.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Fine dining akvárium

Fine dining akvárium

Vendégeit várja Európa első víz alatti étterme.

Látogatóban Clarisse-nál
  • 2022-06-15 11:00
  • Deco

Látogatóban Clarisse-nál

A BOTANIQ Turai Kastély ötcsillagos hotel bisztróétterme.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Hirdetés
2025/22025/12024/12024/82024/72024/62024/52024/42024/32024/22024/12023/62023/82023/52023/72023/62023/42023/52023/42023/32023/32023/22023/22023/12023/12022/82022/62022/72022/52022/62022/42022/52022/42022/32022/32022/22022/22022/12022/12021/82021/62021/72021/52021/62021/42021/52021/32021/42021/32021/22021/22021/12021/12020/62020/82020/72020/52020/62020/42020/52020/42020/32020/32020/22020/22020/12020/12019/62019/82019/72019/52019/62019/42019/52019/42019/32019/32019/22019/22019/12019/12018/82018/62018/72018/52018/42018/32018/22018/12017/82017/72017/62017/52017/42017/32017/22017/12016/82016/72016/62016/52016/42016/3 2016/22016/12015/82015/72015/62015/52015/42014/42014/32014/22014/12013/62013/52013/42013/32013/22013/12015/32014/52014/62015/22014/72014/82015/1