Tervezése több mint egy évtizede indult, most viszont átadták, és körbe is jártuk az év legizgalmasabb épületét. Erről szóló cikkünk a 195-ös, 2024/7-es lapszámból közöljük.

Egy épület alapötletéhez sokféle út vezethet. „Amit létrehozok, nem érintheti az érinthetetlent, lebegnie kell, vagy gömbhöz hasonlatosan meghatározhatatlanul piciny felületen támaszkodnia. A cél egy olyan építmény alkotása, amely a valószínűtlen érzetét kelti, ott van, de fizikailag független az őt körülvevő tájtól” – fogalmaz az inspirációról maga a tervező, Bordás Péter. A Sauska új központjánál a hegy megszemélyesítéseként megrajzolt Padi manót hívták segítségül a BORD Stúdió tervezői, hogy egy nagyon szerethető grafikai gag segítségével bontsák ki az épület valódi karakterét a megrendelőnek. A rövidfilmben a festői szépségű tájban a természettel szinte eggyé váló épületet a manó a Padi-hegyet kíváncsi szempárként kelti életre. Érintetlen érinthetetlen.

A tervezés több mint egy évtizede indult. A minőségi borairól ismert Sauska az építészeti minőség terén kiemelkedő BORD stúdióra bízta rá a projektet. A BORD több igen magas színvonalú borászatot tervezett már, hadd emeljem ki a Holdvölgy, az Etyeki Kúria [OCTOGON, 2013/5.] és a Budaprés Cider [OCTOGON, 2023/7.], illetve a Lajvér [OCTOGON, 2017/6.] épületeit. Munkáik egyre expresszívebbek, a Sauska közel 4000 négyzetméteres új épülete pedig egyszerre futurisztikus és a tájat maximálisan tiszteletben tartó mű.

Tokaj-Hegyalja magával ragadó helyszín, az évszázados hagyományokban gyökerező borászati tevékenység formálja, élővé varázsolja e tájat. A Padi-hegy Mád és Rátka között helyezkedik el, a neve után kutatva, a terület 16. századi birtokosáig, azaz a Paldy családig juthatunk. A hegyből kikandikáló szempár, az épület kehely formájú alakzatai éttermet és a bárt foglalják magukban. Mindez már távolról látható: hiszen amikor Mád felé autózunk, az üvegfelületek csillogásával valóban szinte kacsint ránk az épület, hogy térjünk be ételre-italra. Itt máris egy lényeges ponthoz érkeztünk, mert ma már egy borászat nem csak a borfeldolgozásról szól. Legjobb a helyben eladott bor – mondják a téma szakértői –, ennek megfelelően a borászat gasztro-, építészeti, turisztikai desztináció is egyben.

Az épület egyedisége, formabontó karaktere ugyanúgy élményt nyújt, mint a bor íze. A mai építészeti szcénában, véleményem szerint, egy egységes korstílus hiányában az épület eredeti karaktere felértékelődik.

A két kehely dinamikus kompozíciót alkot

Már a megérkezés is különleges, a parkolóból egy kőburkolatú ösvény vezet, mintha a hegy gyomrába indulnánk. Kétoldalt pompás növényzet fut fel a rézsün, majd megérkezünk a szépen ívelt üvegezett bejárati részhez. A padlótól mennyezetig tartó üvegen keresztül fény árad a fogadótérbe. Hullámzó, fából rétegelt pult fogad, amelynek a hátteret a bevilágítóudvar bonsai fái adják. A tágas fogadótérben egy borbemutató tárlat (vinotéka) is helyet kapott, ahol – akár egy kiállításon – megismerkedhetünk a Sauska bor-szortimentjével. A tokaji borvidéken őshonos fajtákkal dolgoznak – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály –, ezeket egészítik ki világfajtákkal, mint a pinot noir, chardonnay, savignon blanc. A fogadótérből nyílik egy exkluzív kialakítású borkostoló terem, ide is a bevilágító udvar hozza be a fényt.

A fogadótér áramlásának engedve a bár-éttermen keresztül a teraszra jutunk, ahol csodálatos panoráma tárul fel. A domboldalt tőkék csíkozzák, a látóhatárt betöltik a lankák, a Tokaj-hegy koronázza a látványt. Szofisztikált tér-dramaturgia emeli ki a panorámát, ugyanis az étterem belteréből a terasz felé sétálva egyre szűkül a belmagasság, hogy aztán kilépve a teraszra igazán nagyra táguljon a tér. A 36 méter átmérőjű kelyhek metsződése a teraszon is megjelenik, és az étterem kelyhe kissé magasabban helyezkedik el párjánál, így a teraszok alkotta kompozícióban egy csöppnyi dinamika is megjelenik. Közben ne felejtsük el, hogy a kelyhek alatt rejtőzik a lényeg, ahol a jobbnál jobb borok érlelődnek. Az érlelőtér, amely kifejezi, amit a Sauska a jövő borászatáról gondol.

Az épület a táj és a látkép részévé válik

Futurisztikus hangulatot hoz be a térbe a két kehely látványa alulról. Szinte lebegni látszanak, a pillérek többirányú dőléssel elvesztik alátámasztás-érzetüket. Az egész látvány sokkal inkább a leszálló ufó képzetét kelti, amely elől a fűszálak elhajlanak. Metaforikus kép, ahogyan a kelyhek az érlelődő bor fölé emelkednek. A kelyhek vasbeton és acél felhasználásával készültek, egyedi szerkezetük kihívást jelentett az építész, a tartó- és a szaktervező csapatok számára is. Érdekesség, hogyha a kelyhek gömbcikkelyeit teljes gömbbé kiegészítenénk, annak átmérője 56 méter lenne. Különleges motívum a két kehely találkozása: itt válik teljessé a mennyezet.

A lebegő hatást erősíti a bevilágító ablaksáv, amely az érlelőtér kettős-hengere. A korrózióálló acél érlelőtartályok a külső kerület mentén sorakoznak, a belső körbe az egyedibb és hordós érlelésű tételeket találjuk. A tér nagy belmagasságú, lépcsőn fel lehet jutni az elengedhetetlen laborhelyiségekbe, valamint egy íves lépcsőn felsétálva vissza lehet menni közvetlenül az étterem és fogadótér közötti közlekedőhöz is.

Elegáns berendezésű étterem várja a látogatókat

Az érlelőtérbe a hegy felől csatlakozik be a feldolgozótér, biztosítva a megfelelő funkcionális működést. A kehelyformák mint szemek adják az épület lényegét, viszont a borfeldolgozáshoz és az üzemeltetéshez szükséges funkcióknak is helyet kellett adni. A kelyhek mögött egy komplett kiszolgáló üzemsor biztosítja a professzionális munkafolyamatokat. Az irodahelyiségek a bevilágító udvar mellett találták meg a helyüket. Az üzemi rész domináns eleme a kelet-nyugat irányú átjáró alagút, amelynek egyik oldalán a szőlő érkezik meg szüretkor, míg másik oldalán már a palackozott borok távoznak. A Sauska öt dűlőn borászkodik Tokaj-Hegyalján, a cég értékei között a fenntarthatóság kiemelt helyen szerepel. Jól mutatja ezt, hogy a bodrogkeresztúri Medve-dűlőben már vegyszermentesen termeli a szőlőt.

A koncepció lényeges eleme a körbejárhatóság, az épület körüli séta mint program önmagában is megállja a helyét. Fölsétálhatunk nemcsak az épületet befoglaló dombra, de fel a hegyoldalra is. A látvány innen még izgalmasabb, a látképben a borászat épülete is betölti a helyét. Lejjebb sétálva a szőlőtőkék felé, az épületet átszelő alagutat nézhetjük meg, majd egy körtefa árnyékában a leveleken átszűrve jelenik meg az épület. A két kehely mellett elsétálva eleganciájuk még inkább szembetűnő, ugyanakkor a körséta megerősíti az érzést, hogy az épület a tájba olvad.

A ferde oszlopokkal alátámasztott kelyhek szinte lebegni látszanak, futurisztikus megjelenést kölcsönöznek az érlelőtérnek

Tulajdonképpen nehéz is lenne háznak nevezni, inkább egy természeti képződmény érzetét kelti. Az éjszakai látvány is lenyűgöző, a kelyhek alól kiszüremlő fény láván úszó szőlőszemekké emeli ezeket a formákat. Érdekes megtapasztalni az élményszerű építészetet, ezen a tájon erre van szükség. Nem hivalkodással, hanem fókuszba helyezve segít átélni Tokaj-hegyalja elbűvölő hangulatát. Az épületben megmutatkozik a BORD Építész Stúdió munkáit jellemző egyediség és minőség – ami rendkívül szerencsés egységet képez a látogatóterek igényes designjával, amely a neves magyar származású amerikai tervező, Adam D. Tihany munkáját dicséri –, és ez a harmónia és egyediség a Sauska boraihoz méltóan a világtérképre helyezi fel az új borászati épületet.

Bruttó szintterület: 5830 m2
Tervezés éve: 2014-2022 
Átadás éve: 2023 

Generáltervező: BORD Építész Stúdió
Felelős tervező: Bordás Péter

Koordináló építész: Kracker Csilla
Építész tervező csapat: Benke Róbert György, Damásdi Fruzsina, Gulyás Róbert, Keresztesi-Angi Ágota Melinda, Kéki András, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tolvaj Tamás, Zih Kata
Épületgépészet: BORD Épületgépész Stúdió, Hollókövi Zoltán

Szerkezettervezés: Dezső Zsigmond
Belsőépítészet: Adam D. Tihany (Tihany Design)

Építtető: Sauska és Társa


További képek a cikk végén található galériában!
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Formabontó bor, formabontó építészet: a Sauska és a Bord Építész Stúdió találkozása

Formabontó bor, formabontó építészet: a Sauska és a Bord Építész Stúdió találkozása

Tervezése több mint egy évtizede indult, most viszont átadták, és körbe is jártuk az év legizgalmasabb épületét. Erről szóló cikkünk a 195-ös, 2024/7-es lapszámból közöljük.

Hilton Garden Inn: az új, 101 szobás hotel Debrecen belvárosában

Hilton Garden Inn: az új, 101 szobás hotel Debrecen belvárosában

Mintha egy fuvallat lebbentené meg a függönyt, úgy válik láthatóvá a belső homlokzati sík antracit függönyfala a hotel bejárati zónájában. Erről szóló írásunkat a 194-es, 2024/6-os lapszámból közöljük.

A megértett hagyomány

A megértett hagyomány

Mi fán terem a cider?

Hirdetés