Hirdetés

Tervezése több mint egy évtizede indult, most viszont átadták, és körbe is jártuk az év legizgalmasabb épületét. Erről szóló cikkünk a 195-ös, 2024/7-es lapszámból közöljük.

Egy épület alapötletéhez sokféle út vezethet. „Amit létrehozok, nem érintheti az érinthetetlent, lebegnie kell, vagy gömbhöz hasonlatosan meghatározhatatlanul piciny felületen támaszkodnia. A cél egy olyan építmény alkotása, amely a valószínűtlen érzetét kelti, ott van, de fizikailag független az őt körülvevő tájtól” – fogalmaz az inspirációról maga a tervező, Bordás Péter. A Sauska új központjánál a hegy megszemélyesítéseként megrajzolt Padi manót hívták segítségül a BORD Stúdió tervezői, hogy egy nagyon szerethető grafikai gag segítségével bontsák ki az épület valódi karakterét a megrendelőnek. A rövidfilmben a festői szépségű tájban a természettel szinte eggyé váló épületet a manó a Padi-hegyet kíváncsi szempárként kelti életre. Érintetlen érinthetetlen.

A tervezés több mint egy évtizede indult. A minőségi borairól ismert Sauska az építészeti minőség terén kiemelkedő BORD stúdióra bízta rá a projektet. A BORD több igen magas színvonalú borászatot tervezett már, hadd emeljem ki a Holdvölgy, az Etyeki Kúria [OCTOGON, 2013/5.] és a Budaprés Cider [OCTOGON, 2023/7.], illetve a Lajvér [OCTOGON, 2017/6.] épületeit. Munkáik egyre expresszívebbek, a Sauska közel 4000 négyzetméteres új épülete pedig egyszerre futurisztikus és a tájat maximálisan tiszteletben tartó mű.

Fotó: Bujnovszky Tamás

Tokaj-Hegyalja magával ragadó helyszín, az évszázados hagyományokban gyökerező borászati tevékenység formálja, élővé varázsolja e tájat. A Padi-hegy Mád és Rátka között helyezkedik el, a neve után kutatva, a terület 16. századi birtokosáig, azaz a Paldy családig juthatunk. A hegyből kikandikáló szempár, az épület kehely formájú alakzatai éttermet és a bárt foglalják magukban. Mindez már távolról látható: hiszen amikor Mád felé autózunk, az üvegfelületek csillogásával valóban szinte kacsint ránk az épület, hogy térjünk be ételre-italra. Itt máris egy lényeges ponthoz érkeztünk, mert ma már egy borászat nem csak a borfeldolgozásról szól. Legjobb a helyben eladott bor – mondják a téma szakértői –, ennek megfelelően a borászat gasztro-, építészeti, turisztikai desztináció is egyben.

Az épület egyedisége, formabontó karaktere ugyanúgy élményt nyújt, mint a bor íze. A mai építészeti szcénában, véleményem szerint, egy egységes korstílus hiányában az épület eredeti karaktere felértékelődik.

A két kehely dinamikus kompozíciót alkotA két kehely dinamikus kompozíciót alkot

Már a megérkezés is különleges, a parkolóból egy kőburkolatú ösvény vezet, mintha a hegy gyomrába indulnánk. Kétoldalt pompás növényzet fut fel a rézsün, majd megérkezünk a szépen ívelt üvegezett bejárati részhez. A padlótól mennyezetig tartó üvegen keresztül fény árad a fogadótérbe. Hullámzó, fából rétegelt pult fogad, amelynek a hátteret a bevilágítóudvar bonsai fái adják. A tágas fogadótérben egy borbemutató tárlat (vinotéka) is helyet kapott, ahol – akár egy kiállításon – megismerkedhetünk a Sauska bor-szortimentjével. A tokaji borvidéken őshonos fajtákkal dolgoznak – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály –, ezeket egészítik ki világfajtákkal, mint a pinot noir, chardonnay, savignon blanc. A fogadótérből nyílik egy exkluzív kialakítású borkostoló terem, ide is a bevilágító udvar hozza be a fényt.

A fogadótér áramlásának engedve a bár-éttermen keresztül a teraszra jutunk, ahol csodálatos panoráma tárul fel. A domboldalt tőkék csíkozzák, a látóhatárt betöltik a lankák, a Tokaj-hegy koronázza a látványt. Szofisztikált tér-dramaturgia emeli ki a panorámát, ugyanis az étterem belteréből a terasz felé sétálva egyre szűkül a belmagasság, hogy aztán kilépve a teraszra igazán nagyra táguljon a tér. A 36 méter átmérőjű kelyhek metsződése a teraszon is megjelenik, és az étterem kelyhe kissé magasabban helyezkedik el párjánál, így a teraszok alkotta kompozícióban egy csöppnyi dinamika is megjelenik. Közben ne felejtsük el, hogy a kelyhek alatt rejtőzik a lényeg, ahol a jobbnál jobb borok érlelődnek. Az érlelőtér, amely kifejezi, amit a Sauska a jövő borászatáról gondol.

Az épület a táj és a látkép részévé válikAz épület a táj és a látkép részévé válik

Futurisztikus hangulatot hoz be a térbe a két kehely látványa alulról. Szinte lebegni látszanak, a pillérek többirányú dőléssel elvesztik alátámasztás-érzetüket. Az egész látvány sokkal inkább a leszálló ufó képzetét kelti, amely elől a fűszálak elhajlanak. Metaforikus kép, ahogyan a kelyhek az érlelődő bor fölé emelkednek. A kelyhek vasbeton és acél felhasználásával készültek, egyedi szerkezetük kihívást jelentett az építész, a tartó- és a szaktervező csapatok számára is. Érdekesség, hogyha a kelyhek gömbcikkelyeit teljes gömbbé kiegészítenénk, annak átmérője 56 méter lenne. Különleges motívum a két kehely találkozása: itt válik teljessé a mennyezet.

A lebegő hatást erősíti a bevilágító ablaksáv, amely az érlelőtér kettős-hengere. A korrózióálló acél érlelőtartályok a külső kerület mentén sorakoznak, a belső körbe az egyedibb és hordós érlelésű tételeket találjuk. A tér nagy belmagasságú, lépcsőn fel lehet jutni az elengedhetetlen laborhelyiségekbe, valamint egy íves lépcsőn felsétálva vissza lehet menni közvetlenül az étterem és fogadótér közötti közlekedőhöz is.

Elegáns berendezésű étterem várja a látogatókatElegáns berendezésű étterem várja a látogatókat

Az érlelőtérbe a hegy felől csatlakozik be a feldolgozótér, biztosítva a megfelelő funkcionális működést. A kehelyformák mint szemek adják az épület lényegét, viszont a borfeldolgozáshoz és az üzemeltetéshez szükséges funkcióknak is helyet kellett adni. A kelyhek mögött egy komplett kiszolgáló üzemsor biztosítja a professzionális munkafolyamatokat. Az irodahelyiségek a bevilágító udvar mellett találták meg a helyüket. Az üzemi rész domináns eleme a kelet-nyugat irányú átjáró alagút, amelynek egyik oldalán a szőlő érkezik meg szüretkor, míg másik oldalán már a palackozott borok távoznak. A Sauska öt dűlőn borászkodik Tokaj-Hegyalján, a cég értékei között a fenntarthatóság kiemelt helyen szerepel. Jól mutatja ezt, hogy a bodrogkeresztúri Medve-dűlőben már vegyszermentesen termeli a szőlőt.

A koncepció lényeges eleme a körbejárhatóság, az épület körüli séta mint program önmagában is megállja a helyét. Fölsétálhatunk nemcsak az épületet befoglaló dombra, de fel a hegyoldalra is. A látvány innen még izgalmasabb, a látképben a borászat épülete is betölti a helyét. Lejjebb sétálva a szőlőtőkék felé, az épületet átszelő alagutat nézhetjük meg, majd egy körtefa árnyékában a leveleken átszűrve jelenik meg az épület. A két kehely mellett elsétálva eleganciájuk még inkább szembetűnő, ugyanakkor a körséta megerősíti az érzést, hogy az épület a tájba olvad.

A ferde oszlopokkal alátámasztott kelyhek szinte lebegni látszanak, futurisztikus megjelenést kölcsönöznek az érlelőtérnekA ferde oszlopokkal alátámasztott kelyhek szinte lebegni látszanak, futurisztikus megjelenést kölcsönöznek az érlelőtérnek

Tulajdonképpen nehéz is lenne háznak nevezni, inkább egy természeti képződmény érzetét kelti. Az éjszakai látvány is lenyűgöző, a kelyhek alól kiszüremlő fény láván úszó szőlőszemekké emeli ezeket a formákat. Érdekes megtapasztalni az élményszerű építészetet, ezen a tájon erre van szükség. Nem hivalkodással, hanem fókuszba helyezve segít átélni Tokaj-hegyalja elbűvölő hangulatát. Az épületben megmutatkozik a BORD Építész Stúdió munkáit jellemző egyediség és minőség – ami rendkívül szerencsés egységet képez a látogatóterek igényes designjával, amely a neves magyar származású amerikai tervező, Adam D. Tihany munkáját dicséri –, és ez a harmónia és egyediség a Sauska boraihoz méltóan a világtérképre helyezi fel az új borászati épületet.

Bruttó szintterület: 5830 m2
Tervezés éve: 2014-2022 
Átadás éve: 2023 

Generáltervező: BORD Építész Stúdió
Felelős tervező: Bordás Péter

Koordináló építész: Kracker Csilla
Építész tervező csapat: Benke Róbert György, Damásdi Fruzsina, Gulyás Róbert, Keresztesi-Angi Ágota Melinda, Kéki András, Móser Balázs, Püspöki Györgyi, Tolvaj Tamás, Zih Kata
Épületgépészet: BORD Épületgépész Stúdió, Hollókövi Zoltán

Szerkezettervezés: Dezső Zsigmond
Belsőépítészet: Adam D. Tihany (Tihany Design)

Építtető: Sauska és Társa


További képek a cikk végén található galériában!
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kert- és tájépítész tervező munkatársat keres a BORD Építész Stúdió

Kert- és tájépítész tervező munkatársat keres a BORD Építész Stúdió

Kert- és tájépítész tervező munkatársat keresünk hosszú távra, összetett feladatkörrel, ami végigkíséri a tervezési folyamat teljes hosszát, koncepcióalkotástól kivitelezésig.

Térben és időben

Térben és időben

A Várban újjáépült Lónyay-Hatvany villa. Cikkünk az Octogon magazin 172-es (2021/8-as) lapszámából.

Hirdetés
2025/22025/12024/12024/82024/72024/62024/52024/42024/32024/22024/12023/62023/82023/52023/72023/62023/42023/52023/42023/32023/32023/22023/22023/12023/12022/82022/62022/72022/52022/62022/42022/52022/42022/32022/32022/22022/22022/12022/12021/82021/62021/72021/52021/62021/42021/52021/32021/42021/32021/22021/22021/12021/12020/62020/82020/72020/52020/62020/42020/52020/42020/32020/32020/22020/22020/12020/12019/62019/82019/72019/52019/62019/42019/52019/42019/32019/32019/22019/22019/12019/12018/82018/62018/72018/52018/42018/32018/22018/12017/82017/72017/62017/52017/42017/32017/22017/12016/82016/72016/62016/52016/42016/3 2016/22016/12015/82015/72015/62015/52015/42014/42014/32014/22014/12013/62013/52013/42013/32013/22013/12015/32014/52014/62015/22014/72014/82015/1