A fardaa reuse projektje egy skót szigeten

A skóciai Mull sziget egyik lakosa kiadós, házi készítésű ételeket szolgált fel a helyieknek a háza egyik mellékszobájában. Hamar akkora sikert aratott ezzel, hogy megvásárolt egy kis tanyát egy romos bazaltpajtával, hogy új szintre emelje az üzletét. Az építészeti átalakítást a tulajdonos régi barátja, a londoni fardaa építésziroda alapítója, Edward Farleigh-Dastmalchi vezette. 

 

 

Farleigh-Dastmalchi a pajtát egy nagy, kétszintes étkezőteremként tervezte meg, összekötve azt egy új, fából készült bővítménnyel, amely az előcsarnoknak, a konyhának és a látogatói létesítményeknek ad helyet. A pajta és a bővítmény sziluettjét két hullámos acélból készült nyeregtető határozza meg. A kontrasztos tetők erőteljes karaktert adnak az épületnek, amely azonban illeszkedik a sziget régi gazdasági épületeinek sorába.

 

 

„Elég sok időt töltöttem azzal, hogy a szigetet körbeautózva kis tanyákat látogassak meg. Nem akartam a múltat utánozni, ennek ellenére tanulmányoztam azt, hogy ezek a tanyák hogyan épültek a különböző korokban. Az egyik fő kihívás az volt számomra, hogy hogyan lehet a bővítményt úgy integrálni, hogy az jelentősnek tűnjön, de ne legyen oda nem illő, és ne nyomja el a meglévő épületet” – mondja Farleigh-Dastmalchi. 

 

 

A bővítéshez az építész kemény szibériai vörösfenyőt választott, amelyet speciálisan kezeltek, hogy ellenálljon a sziget zord időjárásának. „Ez volt a legköltséghatékonyabb módja annak, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású szerkezetet építsünk, és úgy éreztük, ez az anyag jól kiegészíti az eredeti kőépítményt. Két új kőoszlopot is építettünk, hogy azt az érzetet keltsük, hogy az épület súlyozott és a széllel szemben megerősített. Az is tetszett nekünk, hogy van némi kétértelműség azzal kapcsolatban, hogy a kőoszlopok ott voltak-e már korábban, vagy sem” – tette hozzá.

 


Az étteremhez a látogatók a fenti útról ereszkednek le, ami miatt a hosszú fekete tetők alacsonyabbnak tűnnek, mint a tenger és a mögötte elterülő kis sziget. Az épületbe egy alacsony, meghitt előcsarnokon keresztül lehet bejutni, ahonnan a vendégek egy magas, világos folyosóra, majd egy nagy étkezőbe jutnak, ahonnan látványos kilátás nyílik az öbölre. Itt Farleigh-Dastmalchi eltávolított egy régi fából készült szénapadlást, hogy megnyissa a teret. A mennyezet fölött a fenyőszarufákból és rétegelt lemezből készült, szabadon hagyott famennyezet szelíd melegséget kölcsönöz a helyiségnek. 

A szerény belső tereket egyszerű, nyers anyagok határozzák meg. Az étkezőben az amerikai fehér kőrisfa padlója a nyers vakolat lágy rózsaszínes tónusait egészíti ki, egy egyszerű anyagot, amely azonban texturális érdekességet ad. A 30 fő befogadására alkalmas éttermet újrahasznosított francia kávézószékekkel, sörfőzők padjaival és hosszú, közös étkezőasztalokkal rendezték be, amelyeket a szigeten egyetlen Douglas-fenyőből készítettek.
 


Forrás: Iconeye
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Portugál parasztházból múzeum

Portugál parasztházból múzeum

A Casal Saloio új élete

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Belgiumból érkezik a MOME előadássorozatának következő vendége

A múlt folytonossága

A múlt folytonossága

Kolostorromból kulturális központ Korzikán

Portugál parasztházból múzeum

Portugál parasztházból múzeum

A Casal Saloio új élete

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Belgiumból érkezik a MOME előadássorozatának következő vendége

A múlt folytonossága

A múlt folytonossága

Kolostorromból kulturális központ Korzikán

Portugál parasztházból múzeum

Portugál parasztházból múzeum

A Casal Saloio új élete

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Anyagtörténetek | Architectural Matters

Belgiumból érkezik a MOME előadássorozatának következő vendége

A múlt folytonossága

A múlt folytonossága

Kolostorromból kulturális központ Korzikán

Hirdetés
2025/22025/12024/12024/82024/72024/62024/52024/42024/32024/22024/12023/62023/82023/52023/72023/62023/42023/52023/42023/32023/32023/22023/22023/12023/12022/82022/62022/72022/52022/62022/42022/52022/42022/32022/32022/22022/22022/12022/12021/82021/62021/72021/52021/62021/42021/52021/32021/42021/32021/22021/22021/12021/12020/62020/82020/72020/52020/62020/42020/52020/42020/32020/32020/22020/22020/12020/12019/62019/82019/72019/52019/62019/42019/52019/42019/32019/32019/22019/22019/12019/12018/82018/62018/72018/52018/42018/32018/22018/12017/82017/72017/62017/52017/42017/32017/22017/12016/82016/72016/62016/52016/42016/3 2016/22016/12015/82015/72015/62015/52015/42014/42014/32014/22014/12013/62013/52013/42013/32013/22013/12015/32014/52014/62015/22014/72014/82015/1