​Kifinomult grafikai, tipográfiai részletek ragadják meg a szemlélődő vendég tekintetét Kiss Miklós tervei alapján készült étteremben.

Míg a hetedik a designboltoké, Bécs első kerülete, különösen a város egyik legkorábban megnyitott városi parkja, a Stadtpark környéke fejlődése révén lényegében a császárváros virulens gasztronegyede. A park nyugati sarkához kifutó Johannesgassén, a 16. számú saroképület földszinti, galériázott üzlethelyiségében tavaly tavasz óta egy kellemes étterem üzemel, ügyvezetője (Rudasics István),mindketten magyarok. Kulináris utazásra hív ez a hely, miként áll ez az egyik ablakfeliraton („Kulinarische reise”), s neve, 4ECK = 4 sarok (túl azon a szójátékon, hogy ez egy sarokház), de átvitt értelemben 4 égtáj is arra utal: aki ide betér, megkóstolhatja a nagyvilágot.

Fotó © Jaksa Bálint

Split calamari, Parma saláta, Vancouver, mint lazacétel, egy Stockholm fantázianevű tésztaféleség vagy a Budapestre keresztelt, libamájpástétommal és fügelekvárral megbolondított bundás kenyér, mind-mind a gasztronómia nyelvén beszéli el ezt a kalandot. És a 4ECK attól is válik igazán urbánus, „up-to-date” hellyé, hogy itt már elektronikus (tehát több nyelvű) étlapot használnak! 



Az étterem designja is ennek a kalandnak adott alapot. Az utazásra, mozgásra is asszociálhatunk az étterembelső falain lépten-nyomon látható 3D-s taxi-képek láttán. De a színes, városnevekkel (Tel Aviv, Berlin, Lyon stb.) ellátott, a képszélekre rögzített modell taxikkal dekorált képek valami egyetemesre, esetünkben a világ szinte minden nagyvárosában működő személyszállításra, a taxizásra is utalnak.

Fotó © Jaksa Bálint

A látványos belsőépítészeti megoldások, méregdrága berendezési tárgyak és kiegészítők helyett a kifinomult grafikai, tipográfiai részletek ragadják meg a szemlélődő vendég tekintetét. Továbbá annak, aki még a 4ECK előtt is járt itt (tulajdonképpen a régi 4ECK-ben), talán kicsit de déjà vu-je lehet, nem véletlenül: Kiss Miklós enteriőrkoncepciójának egyik lényegi szempontja volt, hogy a meglévő bútorok, berendezési tárgyak felhasználásával hozzon létre abszolút új téri szituációkat. Bizonyára ezek a tervezői finomságok is hozzájárultak ahhoz, hogy a neves nemzetközi asztalfoglaló platform, a Quandoo 2014 díjazottja, illetve a szintén nemzetközi GastroBizz 2015 tavaszi kongresszusán a Kreatív fejlesztés kategória fődíjasa is lett.



Enteriőrterv és arculat: Kiss Miklós
Fotó: Jaksa Bálint
Szöveg: Molnár Szilvia

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/04-es lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 120 - 2015/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak


Megnézem Előfizetek



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jószomszédi viszony

Jószomszédi viszony

Hamarosan szerverek hulladékhője fűti Bécs legmodernebb kórházát.

Napelem új funkcióval

Napelem új funkcióval

Bécsben akár kétszázezer eurós támogatást is kaphatnak a cégek, ha napelemeket telepítenek a parkolóik fölé.

Bulihelyből zöldterület

Bulihelyből zöldterület

A Sunken City-ből zöldterület lesz Bécsben.

Hirdetés