Grillezni életforma. Művészet, a profik mestersége, időtöltése.
Grillezni életforma. Művészet, a profik mestersége, időtöltése. E sorok írója csodálja a gasztrokultúra ezen ágát (is), mivel, hasonlóan néhány egyéb konyhai műveletekhez, igazán affinitása nincs hozzá. A konyhakönyvek is zavarba hozzák, igazán és legutoljára Lénárd Sándor: A római konyhájával tudott azonosulni, amiben viszont csak panír az irodalomhoz a konyhaművészet. De A grill művészetébe bele kellett néznie.
Lapozgatásra, szemlélődésre, végül olvasásra sarkallta ez a kötet. Vagyis elsősorban a milyen és csak utána a hogyan szippantotta be. Ha a grafika, az illusztrációk, azaz az arculat önmagában nem, akkor az impresszum elárulja, hogy hol a titok, miért sikerült ez a könyv.
A kötetet megrendelő és kiadó M Profood Zrt. (nagykereskedelmi fűszergyártó és élelmiszer-ipari szaktanácsadó) ugyanis nem adta alább: Baráth Dávid grafikust kérte fel a kreatív koncepció, grafikai arculat megtervezésére és a művészeti vezetésre (egyébként a cég arculatának redesignját is rábízták). Nos, Baráth Dávid következetes tervezői munkája nyomán lett a receptleírások helyett művészeti gasztronómiai album a kötetből. Persze bevezetőjében étrendi piramisok, glikémiás index és terhelés, az ideális étrend leírása, ezt követik a grillezés technológiája és a kapcsolódó kulináriák (borok és fűszerek). Majd mindezek után elindul az átfutó képekkel tördelt ételleírások sora Csonka Gergő receptjeivel és Körmendi Imre ételfotóival (styling: Andó Ildikó, food styling: Baráth Áron), amiket Végel Dániel hangulatfotói kísérnek (a mediterránum lakomafotóinak ihletésével).
A kötet dombornyomásos textilborítása a 60-70-es évek kísérletező, gazdag grafikai világának modern idézete. A parázsló szénről készült fotó ábrázolásának elemeit szétszedték, újra összerakták, átrajzolták és szitázták, így sajátos, fametszetekre és éles dokumentumfotókra hajazó ábrázolást nyertek, ami a vörös címsorral és élfestéssel nagyon intenzíven hozza a tűzrakás hangulatát.
A grill művészete (szerk. Osvárt Judit), M Profood Zrt. kiadó, 2015, 192 p.; limitált példányszámban
A könyvajánló nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/05-ös lapszámában.
Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 120 - 2015/04. lapszámában
A lapszám tartalmából:
Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak
Megnézem Előfizetek
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.