1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

Az erőmű Melbourne fogyasztási igényeit fogja kielégíteni.

Az ausztrál Coles szupermarketlánc 43 millió dollárt költött arra, hogy új érlelőberendezés-rendszert építsen Melbourne-ben – írta meg a napi.hu. A beruházás egyik technológiai alaptétele egy jelentős méretű napelemes erőmű, amit az épület tetejére installáltak.

Amikor a Coles úgy döntött, hogy a gyümölcsöket érdemes volna úgy a piacon teríteni, hogy egy korszerű érlelőüzemet iktat be a termelő és a melbourne-i vásárló közé, a cég az egyik legfontosabb kritériumnak az energiahatékonyságot adta meg.

Innen csak egy lépés, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az élelmiszer-pazarlás csökkentésének egy 600 kW-os napelemes rendszer legyen a kulcsa. 


Az 1790 darab napelemből álló erőmű Melbourne-től 22 kilométerre, Truganina városában található, banánt, avokádót és mangót fogad, elsősorban az ötmilliós nagyváros fogyasztási igényeit fogja kielégíteni. Az évente 350 millió gyümölcs érlelésére képes, 7280 négyzetméteres reverzibilis légáramlás-érési technológiát alkalmaz, aminek köszönhetően 70 százalékkal jobb energiahatékonysági mutatói vannak, mint a hagyományos (ún. tarped) érési rendszereknek, ráadásul a gyümölcsöket tágabb időhatárok között - a fogyasztási szükségletek szerint lehet érlelni, így javítva a gyümölcsök eltarthatóságát, és csökkentve a hulladékmennyiséget.

Az üzem ötcsillagos Green Star minősítést is kapott, ami azt jelenti, hogy a napelemek mellett számos fenntarthatósági paraméternek meg kellett felelnie. Például az esővíz újrahasznosítását is biztosítania kell: a beépített tartályok együttes kapacitása százezer liter.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

Hamarosan megérkezik a bármire felkenhető napelem?

A Hongkongi Városi Egyetem munkatársai komoly előrelépést tettek a fejlesztés terén.

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Elkészült Győrben Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja

Közel ötezer háztartás éves energiaszükségletét termeli meg.

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Egy napelemes autó, amely töltőállomás is lehet

Hasznos lehet sátorozás során, de akár egyéb elektromos autóknak is vészmegoldást kínálhat.

Hirdetés