Az Veszprémi Érseki Pincészet új arculata.
Új arculattal és elnevezéssel jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja: Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277. Ez utóbbi egy fontos évszámra utal az érsekség életében, ugyanis 1277 óta, vagyis majdnem 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A jubileumi design kialakítását Salt Communications-szel dolgozták ki.
„Kiindulópontként olyan motívumokat, ismertetőjegyeket kerestünk, amelyek a Veszprémi Érsekséghez köthetik a borcsaládokat, de szerettük volna kerülni a kézenfekvő közhelyeket. Éppen ezért nem a legikonikusabb épületeket használtuk motívumként, csupán egy-két festményrészletet” – osztotta meg Burus Botond, a Salt Communications art directora.
A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, például a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée tartoznak. „A név – 1277 – kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a múlt és a hagyományok iránt” – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.
A pincészet fehér, rozé és vörös alapborait Vesprim Infula névre keresztelték. Az új név az érsekségre utal, az infula szó ugyanis püspöksüveget jelent. A borok címkéjén a veszprémi Érseki Palota dísztermének festményein feltűnő puttók jelennek meg játékos, modern grafikai megoldással.
A középkategóriás borcsalád a Mandorla elnevezést kapta – ez a kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. Ebbe a kategóriába a fajtaborok tartoznak, például az Olaszrizling, a Rajnai Rizling vagy a Savignon Blanc. A Mandorla-borok csomagolásához az inspirációt szintén az Érseki Palota dísztermének mennyezeti kifestése adta, az azon szereplő alakok kerültek az új címkékre.
A három borcsalád ízvilágban és designban is különbözik egymástól. „Alapboraink csomagolását és ízvilágát a könnyedség, míg a prémium kategóriát már a testesebb íz, címkéjét pedig a letisztultság és az elegancia jellemzi” – hangsúlyozta a főborász.
Benesch Antal két éve vezeti a Veszprémi Érseki Pincészetet, borai azóta több elismerést is kaptak. 2022 tavaszán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei borversenyén a legjobb bor díját nyerte el a 2021-es Sauvignon Blanc, az országos borversenyen pedig a pincészet 2021-es Olaszrizlingjét díjazták aranyéremmel. Az új borok is hasonló gondossággal, szakmaisággal készültek, a pincészet számára azonban fontos mérföldkő az idei arculatváltás és az új borcsaládok kialakítása.
„A Veszprémi Érseki Pincészetnek két szőlőbirtokba van a Balaton északi partján. Az egyik a Káli-medencében, Mindszentkállán, a másik pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Felsőörsön. Az érsekség szándéka, hogy teljesen megújítsa a két termővidéket, ennek köszönhetően nem csak nagyobb területen termesztünk majd szőlőt, de technológiai fejlesztések is várhatók” – magyarázta a főborász.
Veszprémi Érseki Pincészet | Web | Facebook
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.