Best of BE LIGHT! 

A 20 éves múltra visszatekintő BE LIGHT! szokás szerint sikeres évet zár. Saját bevallásuk szerint idén egy nagy mérföldkövet is sikerült elérniük, egy hatalmas, felső kategóriás hotel beruházás kapcsán, ahol a mesterséges fényt sokszínűen, de elsősorban a műemléki jelleg és a részletek kontrasztos kiemelésére használták. Íme az idei TOP 3 projekt!
 

Verno House

Az egykor bérházként működő épület az elmúlt több mint száz évben művészek, filantropisták és politikusok kedvelt szállása volt, köszönhetően központi elhelyezkedésének. Az 1870-es évek végén, Széchenyi István kezdeményezésére kezdődött meg a népszerű épület szomszédságában a Szabadság tér parkosítása, így biztosítva a háznak vonzó környezetet a korábbi, poros, homokos park helyett. A bérház igazi közösségi térré vált az évek során, a BDPST Group pedig egy belvárosi oázist igyekezett megidézni a Verno House (OCTOGON magazin, 184) épületével.

A BE LIGHT! a hotel közösségi tereibe, illetve a szobákba is szállított dekoratív- és általános világítást. A lighting design koncepció kialakításánál fontos volt a kellemes és pihentető atmoszféra megteremtése, amely jól összecseng a BDPST által kijelölt oázis jelleggel, ezért szinte mindenhova 2700 Kelvin vagy azalatti színhőmérsékletű lámpák kerültek. A szobáknál elsődleges szempont volt, hogy meleg fényű, illetve dekoratív lámpatestek kerüljenek be, amelyek kiegészítik, illetve erősítik a BIS Építésziroda által megtervezett belsőépítészeti koncepciót.
 

Beruházó: BDPST
Kivitelező: LTV Interior Kft. 
Építészet, belsőépítészet: BIS Építész Iroda  
Egyedi lámpatestek: LumoConcept
Világítástechnika: BE LIGHT!


Colonnade iroda

A közelmúltban átadásra került a Colonnade Insurance S.A. irodája, így a nemzetközi biztosítótársaság magyar leányvállalata lett a Skanska Hungary által frissen átadott H2Offices I. ütemének első bérlője. A cég közel 1500 nm-es irodaterületet foglal el terasszal, tárolókkal és parkolókkal. A legmodernebb megoldások biztosítják az irodában tartózkodók testi-lelki komfortérzetét: jó minőségű beltéri levegő, hangkomfort, emberközpontú világítás, természetes anyagok és könnyen elérhető rekreációs lehetőségek. A generál- és belsőépítészeti tervezés a Value4real érdeme: a végeredmény pedig egy inspirálóan otthonos, mégis innovatív munkakörnyezet lett, amely az energiahatékonyságot is fókuszba helyezte.

Ezekkel összhangban specifikálta és szállította a világítást a BE LIGHT! csapata. A teljes irodatérben energiatakarékos lámpatestek kerültek beépítésre, illetve minden munkaterületet dimmelhető világítással felszerelt, amely a speciális közösségi helyiségekben integráltan működik az audio-vizuális rendszerrel. A komfortérzetről egyaránt gondoskodnak technikai-, illetve a LumoConcept által gyártott designlámpák is.
 

Space planning, belsőépítészet és generáltervezés: Value4Real Group
Projektigazgató: Knerczer Bea
Projektfelelős építész: Szabó Attila
Építész munkatársak: Horváth Vivien, Kiss Marianna, Németh-Téglás Adrienn
Épületvillamosság: Pabole Kft.
Fotók: Hlinka Zsolt
Világítástechnika: BE LIGHT!


Dorothea Hotel

A Dorothea Hotel (OCTOGON magazin, 188) a BE LIGHT! történetének egyik legfontosabb mérföldköve. Egy felső kategóriás hotel beruházás világítástechnikai szempontból a szakma csúcsát jelenti. Ezt csak tovább fokozta maga a lokáció, az épületegyüttes összetettsége, a műemlékvédelmi szempontok, továbbá, hogy a Pannonhalmi Bazilika, a Hilton Budapest és több egyéb projekt után ezúttal is nemzetközi tervezőgárdával volt lehetőségük együtt dolgozni. A BE LIGHT! világítási konzulensként vett részt a beruházásban: az építészek elképzelése alapján dolgozták ki a világítástechnikai koncepciót, kiválasztották az adott térnek és célnak megfelelő termékeket, ellenőrző méretezéseket és látványterveket készítettek. A hotel közönségforgalmi területeinek csaknem egészén szabályozható rendszer került kiépítésre, a már említett tervezési szakasz, majd az eszközök leszállítását követően feladatuk volt a rendszer teljes felprogramozása, a világítási képek beállítása. 

A főbejáraton érkező látogatókat a műemléki lobby oszlopcsarnoka fogadja. A tér esszenciaként foglalja magába a Dorothea Hotel világítástechnikai alapkoncepcióját, azaz a műemléki jelleg és a részletek kiemelését, valamint a kontrasztos megvilágítást. Az oszlopcsarnokból tovább haladva a recepciós térbe érkeznek a vendégek. Az általános világítást a 27 méter magasságból levilágító, üvegtetőn elhelyezett spotok, illetve az oldalfalnál elhelyezett mélysugárzók biztosítják. Ezek fényét egészíti ki a pult felett elhelyezkedő egyedi hengeres csillár, a fali műalkotásokat kiemelő fénysávok, illetve a térnek otthonosságot kölcsönző állólámpák. A szintén a műemléki lobby-ból nyíló Anton’s Bar & Deli világítástechnikai koncepciója a tér bensőségességét erősíti, kiosztását tekintve teljes összhangban van a belső építészeti elemekkel, a bútorzattal.
 


A Dorothea Hotel központi része az egyes épülettömbök által körbezárt Courtyard: a belső udvar többszintű megvilágítást kapott, a térben csaknem mindenhol a prémium kategóriás olasz gyártó, a Flos termékei jelennek meg Az üvegtető gerendáin, több mint 20 méteres magasságban elhelyezett, szűken sugárzó spot lámpatestek biztosítják az általános világítást. Magukat az asztalokat a pergolákon elhelyezett spotok világítják meg, a ledimmelt világítótestek belsőséges hangulatot teremtenek a vendégek számára, csakúgy mint a mobil asztali lámpatestek. Külön effektvilágítás, kis méretű irányítható spotok hangsúlyozzák ki a Courtyard gazdag növényzetét. Az első emeleti előcsarnokban rejtett világítás emeli ki a kazettás műemléki mennyezetet. A tér közepén világító paravánokkal találkozhatunk, melyek méretükkel, anyaghasználatukkal, formavilágukkal a lobby központi design elemei. 

Építészet és belsőépítészet: Lissoni and Partners 
Generál tervező: TSPC 
Épületvillamossági tervező: Zone-Plan
Generál kivitelező: Market Építő Zrt. 
Épületvillamossági kivitelezés: Vilati Szerelő Zrt.
Egyedi lámpatestek: LumoConcept 
Biztonsági világítás: Lumentron Electronic Kft. 
Fotó: Bujnovszky Tamás
Világítástechnika és világításvezérlés: BE LIGHT! (Kis Ádám, Metzger Tamás, Berecz Bertalan, Gigor Szabolcs és Katona Sándor)



BE LIGHT! | Web | Facebook | Instagram | Linkedin
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ha nekem egy rózsaszín Zsolnaym lehetne!

Ha nekem egy rózsaszín Zsolnaym lehetne!

Persze nincs, de Winkler Barnabás és Hübner Teodóra könyve kárpótol...

Az Y-generációs létélmény sajátos dossziéja

Az Y-generációs létélmény sajátos dossziéja

Storno Milán új projektje, az Y – Haikuk dossziéból kiadását közösségi finanszírozással valósítanák meg.

Hirdetés